Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

 

Waarom een VCP?

 

Bij TV Carolus vinden we het belangrijk dat onze leden in een veilige omgeving kunnen tennissen. Daarom is er een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aangesteld.

Iedereen die sport moet dat in een veilige omgeving kunnen doen. Wanneer er sprake is van ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie of pesten, dan is van die veilige omgeving geen sprake meer. Doet zich zo’n situatie voor dan kun je hiervoor bij de bestuursleden terecht, maar we vinden het belangrijk dat er daarnaast ook een onafhankelijk aanspreekpunt is. De vertrouwenscontactpersoon heeft een training gevolgd bij de academie voor sportkader van het NOC*NSF.

 

Waarvoor kun je terecht bij een VCP?

 De VCP is er voor iedereen binnen de vereniging (kinderen en volwassenen) die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. De VCP voert een vertrouwelijk gesprek, luistert en bespreekt welke stappen je eventueel verder zou willen zetten. Gesprekken worden inhoudelijk niet gedeeld met het bestuur van de vereniging. Tenzij er sprake is van een fysiek geweldsincident of seksueel incident. Dan is het bestuur namelijk verplicht om te handelen (zorgen voor veiligheid) en te melden bij de KNLTB of politie voor verder onderzoek. De VCP is geen mediator en bemiddelt niet bij ruzies. De VCP doet bij incidenten zelf géén onderzoek in de vereniging. 

 

Wie is onze VCP?

"Ik ben Iris Berghuis, woon in Brandevoort en tennis zelf al enkele jaren met veel plezier bij TV Carolus. Ik vind het belangrijk dat we op een respectvolle manier met elkaar omgaan en dat er een veilig sportklimaat is voor alle kinderen en jeugd. In het dagelijks leven werk ik als huisarts en coach voor medische beroepen.

Als er onverwachts iets gebeurt op het gebied van discriminatie, (seksuele) intimidatie of agressie reageer je niet altijd zoals je achteraf zou willen. Vanuit stress kan het zijn dat je ‘bevriest’ en het niet lukt om je grens aan te geven. Soms durf je er niet meer op terug te komen. Dan kan het heel behulpzaam zijn om daar met iemand over te praten en samen te kijken welke vervolgstappen je kunt nemen.

Kinderen kunnen ook zonder hun ouders contact opnemen. Je kunt me mailen via onderstaand emailadres. Bellen of appen mag zeker ook. 

E: [email protected] 
Mobiel telefoonnummer: via de pagina Commissies (achter inlog)

 

Overige contactinformatie

Heb je liever contact met iemand buiten de vereniging? Bel of chat dan via het Centrum Veilige Sport Nederland.

Is er sprake van (acuut) gevaar, bel dan altijd de politie via 112 of 0900-8844.

Is er sprake van aanranding of verkrachting, neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld voor medische zorg en hulp via 0800-0188 (gratis en anoniem).

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

0492 547 041 (clubhuis)

TV Carolus

Sint Antoniusweg 10
5706 LW Helmond

KVK-nummer

40235681